Als alle kolencentrales in Nederland worden gesloten gaat de energierekening voor de consument met gemiddeld 13 euro per jaar per huishouden omhoog.

Dat staat in een maandag verschenen rapport van SEO Economisch Onderzoek, in opdracht van Natuur & Milieu.

Voor de energiebedrijven betekent het een inkomstenverlies van in totaal 1,9 miljard euro. Maar per saldo levert het sluiten van de centrales 4,7 miljard aan extra welvaart op voor Nederland, aldus het onderzoek. Dat komt voor een belangrijk doordat er geen kosten gemaakt hoeven te worden voor schade aan de volksgezondheid en klimaat, zeggen de onderzoekers.

Nederland telt vijf draaiende kolencentrales. Volgens de milieuorganisatie zorgt de luchtvervuiling uit de centrales voor een verminderde kwaliteit van leven en voortijdig overlijden bij omwonenden.

Het kabinet overweegt op korte termijn nog twee kolencentrales te sluiten. Het gaat om Amercentrale 9 (bij Geertruidenberg) en Hemweg 8 (bij Amsterdam). Dit najaar wordt een knoop doorgehakt.

Sluiten kolencentrales

Het sluiten van de twee centrales die in de jaren negentig zijn gebouwd, komt bovenop de eerder afgesproken sluiting van de vijf oudste kolencentrales in Nederland. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) reageren hiermee op de klimaatakkoord in Parijs en op de uitspraak van de rechter in een klimaatzaak. Die oordeelde dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Dijksma en Kamp denken door de sluiting van nog twee centrales de uitstoot van CO2 verder terug te dringen, schrijven zij zaterdag aan de Tweede Kamer. Ze willen de komende tijd uitzoeken hoeveel de uitstoot van broeikasgassen hierdoor zal verminderen. Ook wordt onderzocht of het sluiten van de centrales gevolgen heeft voor de elektriciteitsvoorziening en er wordt gekeken naar de kosten voor de Staat.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de Nederlandse kolencentrales geleidelijk dichtgaan. Als deze twee kolencentrales inderdaad sluiten, blijven er nog drie open. Het kabinet denkt dat die niet gesloten hoeven te worden vanwege het 'klimaatvonnis'.

In 2013 sloot Kamp met tientallen milieuorganisaties en energiebedrijven het Energieakkoord. Daarin is onder meer afgesproken dat in 2020 14 procent van de energie duurzaam moet zijn. Om dat te realiseren kwamen de partijen overeen om vijf van de tien kolencentrales te sluiten.

Greenpeace wil dat alle kolencentrales in ons land dichtgaan om het doel van 25 procent minder CO2-uitstoot in 2020 te bereiken. De organisatie heeft met dat doel 63.000 handtekeningen verzameld.

Oops! We could not locate your form.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl